Een kwart van de Nederlandse stroom is duurzaam

Redactie SDGs on Stage - 05 feb 2021

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we zo snel mogelijk overstappen op duurzame energie. Energieopwek.nl houdt elke maand bij hoeveel procent van onze stroom duurzaam is. In januari was dit ongeveer een kwart van alle Nederlandse stroom. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van januari 2020. Toch zijn we er nog lang niet.

Hoeveel duurzame stroom we produceren, hangt niet alleen af van het aantal windmolens en zonnepanelen. Het weer speelt ook mee: waait het hard, dan produceren de windmolens veel stroom. En schijnt de zon flink, dan hebben we veel zonne-energie.

Uit de cijfers van Energieopwek.nl blijkt dat de stijging deze maand vooral komt door het aandeel biomassa en het aandeel windenergie, schrijft Solar Magazine. Het aandeel zonne-energie groeide ook, maar wel iets minder fors, vanwege het overwegend grijze weer afgelopen maand.

We zijn er nog niet

Toch zijn we er nog lang niet. In het klimaatakkoord staat namelijk beschreven dat in 2030 maar liefst 70 procent van alle energie hernieuwbaar moet zijn. En we zitten nu dus op zo'n 25 procent. Bovendien gaat dit alleen nog maar over elektriciteit, terwijl we verreweg de meeste energie halen uit aardgas. Nederland heeft dus nog een lange weg te gaan naar een duurzaam energiesysteem, dat minder belastend is voor het milieu.

Meer weten over betaalbare en duurzame energie? Lees hier alles over SDG 7.

Bron: Solar Magazine | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel