Menu

Sluiten

Plantaardige ijsjes, vegetarisch kluifvlees en pinda's tegen allergieën; HAS Food Experience 2020

Redactie SDGs on Stage - 6 Feb 2020

Afgelopen dinsdag presenteerde 240 vierdejaars HAS-studenten presenteerden meer dan 140 oplossingen voor uitdagingen in de voedselindustrie Bij de HAS Food Experience in ‘s Hertogenbosch. Van vegetarisch kluifvlees tot truffeldadels, dit waren de winnende ideeën.

De oplossingen werden onderverdeeld in vier categoriën: Green & Tech, Consumer & Business, Lifestyle & Health en Start-ups & Entrepreneurs. In elke categorie werd door een jury een winnaar en een runner-up gekozen.

Plantaardig ijsje

De oplossing ‘Faba Bean Ice Cream’ werd verkozen als runner-up. Studenten Fabiën Daanen, Manon Dierx, Vince Leufkens en Romy Struijk ontwikkelden een product waarin het isolaat van veldboomeiwit centraal stond. Dit resulteerde in een ijsje dat geen dierlijke producten bevat. “veldboomeiwit is eigenlijk een vervanger voor melk, maar dan plantaardig waardoor het een veganistisch ijsje is.”

Vegetarisch kluifvlees

The Rib Hunter van student Palm Phonpornvithun won in de categorie Green & Tech. Palm kwam door te spreken met jonge vegetariërs erachter dat er een vraag is naar steviger vlees. “De mannen zeggen: ik word doodziek van de vegetarische hamburgers en vegetarische worstjes die nergens naar smaken”. Palm ontwikkelde een vegetarische rib die een echte vleesbeleving moet geven. Daarbij hoort volgens Palm een vezelachtige structuur die een stevigere bite geeft. Door reststroom bierbostel in het vlees te verwerken lukte Palm dit. De bierborstel zorgt er volgens Palm ook voor dat The Rib Hunter eiwitrijker is dan conventioneel vegetarisch vlees.

Gezonde snelle hap op het station

Studente Manon Dierx won met haar opwarmsalon de runner-up prijs in de Consumer & Business. Ze liep tegen het probleem aan dat het snelle en toegankelijke eten op treinstations veelal ongezond is. Daarom ontwierp ze een gezond alternatief. “Omdat het veel groente bevat is het ook een bron van vezels en is het arm aan verzadigde vetten”. Manon probeert daarmee een gezond alternatief voor bijvoorbeeld saucijzenbroodjes of friet te bieden.

Hersluitbare rijstwafelverpakking

Een innovatieve en hersluitbare rijstwafelverpakking die uit karton bestaat. Dat is de oplossing waarmee studente Sjoukje Lantinga won in de categorie Consumer & Business. Sjoukje ergerde zich zo aan de reguliere plastic verpakking van rijstewafels dat ze een alternatief ontwikkelde “Een plastic verpakking scheurt vaak open als je hem open maakt of het plastic zit te strak waardoor je de rijstewafel er niet uit krijgt”. Sjoukje ontwierp een afscheurbare v-hals die makkelijk luchtdicht af te sluiten is. “Je scheurt per twee wafels steeds een randje af waardoor de verpakking steeds kleiner wordt.” Vertelt Sjoukje. Daarnaast is het door de v-hals volgens Sjoukje ook makkelijker om de rijstewafels uit de verpakking te halen.

Pinda en ei tegen allergieën

In de categorie Lifestyle & Health werd Studente Anne-Jeth de Groot met haar idee Puk & Uk runner-up. Uit onderzoek bleek dat baby’s tussen de vier en zes maanden oud een kleine hoeveelheid pinda of ei binnen krijgen veel gevallen van voedselallergieën voorkomen kunnen worden. Dit bleek door een populaire Israelische waar een kleine hoeveelheid pinda in zit. Anne-Jeth ontwierp een gemakkelijk potje die ouders eens per week aan hun baby kunnen geven. “Het is eigenlijk een gewoon babyvoedingpotje, maar dan met de toevoeging van allergeen eiwit.” Vertelt ze. Slechts 2 gram is al genoeg om te zorgen dat een babylichaam het stofje herkent en geen antistoffen aanmaakt.

250 gram groente in één eetmoment

De winnaar in de categorie Lifestyle & Health werd Connor Goldsmits met Zó, een maaltijd die precies de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten bevat. “Ik richt me op de lunch, dan kun je al voor het avondeten die aanbevolen 250 gram groente halen” vertelt Connor. Ook vertelt hij dat het product is ontwikkeld voor bedrijfskantines en to-go verkooppunten. “Het bestaat voor het overgrote deel puur uit groenten. Er zitten alleen wat olieën, wat zetmeel en wat specerijen”.

Gezond tussendoortje bij de koffie

Met een gezond tussendoortje dat lekker smaakt en er goed uit ziet wist Collin Brom de follow-up binnen te halen in de categorie Start-ups & Entrepeneurs. “De dadeltruffel is een truffel gemaakt van dadels, noten, zaden en gedroogd fruit. Het is een plantaardig product, met een knipoog naar de chocoladetruffel.” Vertelt Collin. Hij doelt met zijn uitvinding op het vervullen van de lekkere trek. “Dit is echt gemaakt om van te genieten bij de koffie, borrel of kaasplank.” Zijn doelgroep is daarom ook horeca of speciaalzaken. Collin maakt al zijn producten momenteel nog zelf, maar hij wil machines kopen om de productie op te schalen”.

Volgens studenten Noor Boereboom en Alexander Steenis is er weinig kwalitatief en duurzaam eten op de thuisbezorgd markt. Hun oplossing: een vegetarische maaltijd in een Dabba, een herbruikbare roestvrijstalen maaltijd-box. Met deze oplossing wisten de twee studenten winnaar te worden in de categorie Start-ups & Entrepreneurs. “Ik denk dat wij ons onderscheiden door hoogwaardig eten, een persoonlijke massage en de herbruikbare verpakking” vertelt Noor Boereboom

Keuze van de redactie

Studente Rosalinde den Outer ging de uitdaging aan om het consumeren van zeewier aantrekkelijk te maken. Haar product SEAsoning is een seasoning die gemaakt is van verschillende soorten zeewier. “Ik kwam er door mijn onderzoek achter dat zeewier een heel mooi product is. Het heeft bijvoorbeeld geen zoet water of bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien en zet, net zoals elke plant, CO2 om in zuurstof”. Rosaline kwam er achter dat mensen een vieze associatie hadden met zeewier, maar dat ze er wel voor open staat als het droog verwerkt is.

Foto: Albert Biondina

Deel dit artikel