Er komen steeds meer duurzame banen, vooral dankzij de energietransitie

Redactie SDGs on Stage - 08 apr 2021

De energietransitie is niet alleen belangrijk om Nederland duurzamer te maken, het zorgt ook voor werkgelegenheid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de milieusector de afgelopen jaren flink gegroeit. Dat betekent dat ook het aantal duurzame banen omhoog gaat. Om wat voor bedrijven gaat het?

Besloeg de milieusector in 2001 nog 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), nu is dat al 2,4 procent. Dat betekent dat de bedrijven in de milieusector meer waard worden. En bedrijven die groeien, zorgen voor extra banen. Duurzame banen, in dit geval.

Wat is de milieusector?

Het CBS omschrijft de milieusector als ‘bedrijven die goederen en diensten leveren die het milieu beheren en beschermen’. Denk hierbij aan boeren in de biologische landbouw, bedrijven die roetfilters maken of ondernemers in de bodemsanering. Maar het gaat ook om bedrijven die 'natuurlijke hulpbronnen in stand houden', zoals bedrijven die afval recyclen tot nieuwe grondstoffen. En ook ondernemingen die schonere en efficiëntere ontwikkelingen stimuleren, zoals de productie van elektrische voertuigen of energiezuinige gebouwen, behoren tot de milieusector.

Energietransitie

De waarde van dit soort bedrijven is gestegen, waardoor de milieusector meer waard is dan ooit. Maar is deze toename wel genoeg om de klimaatdoelen in het Parijsakkoord te halen?

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, denkt van wel. "Qua CO2-uitstoot doet Nederland het niet zo goed en bungelen we onderaan, maar het kan alleen maar beter gaan", vertelt hij aan Change Inc. Nederland zet volgens hem sterk in op de energietransitie. "De overheid geeft subsidies voor duurzame projecten en de prijs van zonne- en windenergie wordt lager. Het is dus steeds rendabeler om hernieuwbare energie te gebruiken."

Het CBS maakt onderscheid tussen ‘milieubeschermingsactiviteiten’ en ‘behoud van natuurlijke hulpbronnen’. Die eerste is in de periode van 2001 tot 2019 met slechts 0,1 procentpunt toegenomen. Het aandeel ‘behoud van natuurlijke hulpbronnen’ is ten opzichte van 2001 verdubbeld. Dit komt volgens het CBS door de energietransitie, want ook de banen in deze sector nemen toe.

Toename duurzame banen

De milieusector zorgde in 2019 voor 148 duizend fulltime banen -  in 2001 waren dit er 116 duizend. Vooral banen in de sector hernieuwbare energie en energiebesparing namen toe. Het plaatsen van zonnepanelen, windmolens en het isoleren van woningen is volgens het CBS arbeidsintensief werk, waardoor er veel banen vrijkomen. Daarnaast is ook de werkgelegenheid in de sector elektrisch vervoer toegenomen.

Nederland versus Europa

Hoe doet Nederland het ten opzichte van de rest van Europa? Met de 2,4 procent zitten we nét iets hoger dan het Europees gemiddelde van 2,2 procent. De Scandinavische landen staan aan de top met Finland als leider. Daar maakt de milieusector 5,7 procent uit van het bbp. Ook Estland, Oostenrijk en Denemarken staan hoog in de lijst. Wie het minder goed doen zijn Ierland, België (beide 0,9 procent) en Malta (1 procent).

Kunnen wij iets leren van de top? "Sommige dingen kunnen we moeilijk overnemen", zegt van Mulligen. "In Scandinavische landen is vaak veel waterkracht beschikbaar, dat hebben we simpelweg niet in Nederland." Wat we volgens van Mulligen wel kunnen leren is het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. "Want dat is in Nederland onnodig hoog."

Duurzame stages

Wil jij je goed voorbereiden op een duurzame carrière? Begin dan met een duurzame stage! Bekijk ons stage-aanbod.

Bron: Change Inc. | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel