Dit is de duurzaamste docent in het HBO

Eline Teunissen - 13 okt 2020

Eefje Hendriks won afgelopen maandag de prijs voor duurzaamste docent in het HBO van 2020. Ze laat studenten onder andere ervaren hoe het is om in een vluchtelingengebied te leven. “Of je nu voor of tegen vluchtelin­gen bent, we zien dat studenten een veel genuanceer­der beeld hebben als ze zelf in de kampen zijn geweest.”

Minor Disruptive Events

Eefje Hendriks is docent bouwkunde op de Avans Hogeschool in Den Bosch en Tilburg. Ook is ze coördinator van de minor ‘Disruptive Events’. In deze minor kijk je naar situaties die een ontwrichtend effect op de samenleving hebben. Bijvoorbeeld natuurrampen, een pandemie, terroristische aanslagen, klimaatverandering en grote vluchtelingenstromen. Bovendien neemt Hendriks studenten mee naar vluchtelingengebieden in Europa, zodat zij van dichtbij kunnen zien hoe de situatie daar is.

Bewustzijn

Hendriks wil met haar werk vooral studenten laten nadenken over dergelijke gebeurtenissen en hoe we daarmee om moeten gaan. “Het belangrijkste wat ik als docent kan doen is bewustzijn meegeven; hoe gaan we om met vluchtelingenstromen? Wat is een duurzame oplossing voor Europa? Ik merk dat studenten zich er heel erg bewust van zijn dat de wereld aan het veranderen is. Het klimaat, de coronapandemie waar ze nu zelf middenin zitten. Ze willen bijdragen aan oplossingen,” aldus Hendriks tegen het Brabants Dagblad.

Waarom de jury Hendriks koos

De woorden van de jury gingen als volgt: ‘Hendriks maakt studenten bewust van de wereld om hen heen. Ze brengt studenten met verschillende studieachtergronden samen om zich te buigen over de meest complexe en urgente vraagstukken in onze huidige samenleving. Ze laat studenten oplossingen bedenken op concrete vragen van humanitaire organisaties als Artsen zonder Grenzen en Cordaid.’

Lees hier meer over Hendriks en de prijs die ze onlangs won.

Bron: Brabants Dagblad | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel