Duurzaam leven hoeft niet duur te zijn

Redactie SDGs on Stage - 12 mrt 2021

Het komt je misschien wel bekend voor: je wilt zo duurzaam mogelijk leven, maar duurzame producten zijn nu eenmaal vaak duurder dan niet-duurzame producten. En dan kies je toch vaak voor de goedkoopste optie. Toch hoeft duurzaam helemaal niet duur te zijn, stelt Milieu Centraal.

Dat duurzaamheid meer kost, klopt helemaal niet volgens de milieuorganisatie. Als je alleen nog voor duurzaam kiest, maar wel net zoveel eten en kleding blijft kopen, dan ben je inderdaad meer geld kwijt. Maar wie er slim mee omgaat, kan juist goedkoper uit zijn!

Geld besparen door minder te kopen

Als je let op voedselverspilling en geen eten weggooit, dan hoef je over de lange termijn minder eten te kopen. Milieu Centraal berekende dat je hier 120 euro per persoon per jaar mee kan besparen. Daarom vindt de milieuorganisatie dat er in Nederland meer nadruk moet liggen op het kopen van minder spullen.

We kopen namelijk ontzettend veel dingen die we lang niet altijd nodig hebben. Bijvoorbeeld elke twee jaar een nieuwe mobiel, laptop of tv. De productie daarvan is ontzettend schadelijk en de aanschaf zeker niet goedkoop.

Hetzelfde geldt voor kleding. In Nederland geven we jaarlijks ongeveer 730 euro per persoon uit aan kleding, berekende Milieu Centraal. Dat is zo'n 5 procent van ons inkomen. Er wordt veel water in de productie gebruikt en er is veel landbouwgrond voor katoen nodig.

Duurzame tip

De belangrijkste duurzame tip is dus: vraag je eerst af of je iets écht nodig hebt. En ga eens op zoek in tweedehandswinkels of ruil wat met vrienden of vriendinnen. Dat is veel goedkoper dan weer naar de winkel voor iets nieuws!

Bron: Milieu Centraal | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel