Duurzame vervanger van glas: doorzichtig hout

Eline Teunissen - 10 feb 2021

Wat als ramen van hout waren? Het was al mogelijk om hout doorzichtig te maken, maar de techniek om dat te doen zat vol met vervuilende bleekmiddelen. De nieuwe methode is echter een stuk duurzamer, en houten ramen blijken ook nog eens sterker dan ramen van glas.

Hout doorzichtig maken

Voorheen werd de lignine verwijderd door het in zogeheten natriumchloriet (een combinatie van zout en waterstofchloriet) te laten weken. Hiervoor waren grote hoeveelheden chemicaliën en energie nodig. Door de moleculen die de lignine kleur geven te verwijderen, wordt het hout doorzichtig. Voorheen gebeurde dat op een vervuilende manier met waterstofperoxide, ethanol en een UV-lamp.

In de nieuwe duurzame techniek wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. Daarmee wordt de lignine (houtstof) niet verwijderd, zoals in de vorige techniek, maar de structuur ervan wordt aangepast.

Vijftig keer zo sterk als voorheen

Dankzij de nieuwe techniek blijft het hout bovendien een stuk sterker. Het hout laat 90 procent van het licht door en is vijftig keer zo sterk als de vorige techniek. Het is uiteindelijk zelfs sterker dan glas en laat ook nog eens meer licht door.

Bron: Science AdvancesNPO Radio 1 | Beeld: AdobeStock

Deel dit artikel